Om stereo i Danmarks Radio

De første forsøg med radioudsendelser i stereo i Danmark, og dermed i DR, blev gjort i begyndelsen af 1960’erne, efterhånden som et betragteligt antal af lytterne havde fået både radio- og TV modtager. Det løste nemlig problemet med at kunne overføre lyd på to kanaler. Man brugte ganske enkelt TV-apparatets lyddel til højre lydsignal og venstre lydsignal kom i radioen.

 

Forsøgene blev ingen succes. Det var for besværligt at ommøblere stuen, og kvaliteten led under, at forskellen mellem højttalerne – og dermed lydkvaliteten – i radio og TV-apparaterne  i mange tilfælde var for stor.
Danmarks Radio’s første offentlige forsøg med 1-kanals stereofoni over en enkelt sender udførtes i oktober 1967. I maj 1968 begyndte så regelmæssige forsøgsudsendelser i stereo, og kun over Københavns FM-2 sender, men fra 1. oktober 1969 sendte alle FM-1 og FM-2 sendere over hele landet stereo. (Foto: Politikens Pressefoto)

Teknikeren i Radiohusets studie 30, som var Danmarks Radios første stereostudie, har nok at tage sig til. Her ses han ved kontrolpulten i foråret 1968, hvor mikrofonsignalerne mixes sammen, så resultatet bliver et højre- og venstresignal, hvor niveauet kan aflæses på de to sorte VU-metre, der er placeret øverst på pulten. Læg mærke til den gode gamle båndmaskine Lyrec,TR2.
(Kilde : “En verden i lyd og billeder” af Leif Ahm.   Foto: DR)

Hør her et nostalgisk indslag i radioens Aktuelt Kvartér fra juni 1960. Programsekretær  Henning Knudsen fra Pressens Radioavis interviewer ingeniør Søren Sørensen, DR, om et meget omtalt eksperiment med en stereoudsendelse. En lille sommerspøg, som det blev kaldt!
Klik her: Aktuelt Kvartér: Om stereoeksperiment  i DR (Varighed: 4’35”)  
Afvikles bedst med Windows Media Player.

* Til toppen af siden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *